Placek do barszczyku

4.5 (162 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Świetny dodatek do barszczyku, ale można podać z ketchupem, na ciepło i na zimno.

Składniki:

  • Ciasto:
    350 g mąki
    2 jajka
    1/2 szklanki majonezu
    1/2 szklanki gęstej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki soli

    Nadzienie:
    350 g mięsa ( z rosołu, drobiowe pieczone, szynka wędzona)
    400 g ziemniaków
    1 por
    1 jajko
    pieprz
    sól
    majeranek
    zioła Małgosi lub inne ulubione

    Forma 24/24
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Placek do barszczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki ciasta i zagnieść.
  • Składniki nadzienia 2. Mięso i ziemniaki pokroić w drobną kostkę, pora w półpierścienie.
  • Ciasto w formie 3. Połowę ciasta rozwałkować i włożyć do formy.
  • Nadzienie 4. Składniki nadzienia połączyć. Jajko wybić do miseczki i wymieszać z przyprawami. Wlać do reszty i wymieszać.
  • Z nadzieniem 5. Nadzienie wyłożyć na ciasto.
  • Gotowe do pieczenia 6. Rozwałkować pozostałe ciasto i przykryć nadzienie. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec godzinę w temp 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować