Jeśli nie macie pomysłu na przekąski na sylwestra to polecam upiec takie małe pizzerinki z kabanosem i fasolą. Świetnie się sprawdzają na takich imprezach, polecam.
40 min
Dla 5 osób
Składniki:
100 gram kabanosów
1 mała puszka fasoli czerwonej
Kilka małych ogórków konserwowych
1 mała papryka czerwona
150 gram sera żółtego
Ketchup
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniej wody
5 gram świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
Papier do pieczenia
Pizzerinki z kabanosem i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, olej oraz rozpuszczone drożdże w letniej wodzie. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Fasolę odsączamy z zalewy, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę czerwoną kroimy w kostkę, ogórki i kabanosy kroimy w plasterki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, wałkujemy cienko, metalową obręczą wycinamy małe kółka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Krążki ciast smarujemy ketchupem, posypujemy startym serem oraz układamy pozostałe składniki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze