Pizza z soczewicą w pikantnym sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Chrupiące pizzerinki z soczewicowym farszem na ostro.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    - mąka - 200 g
    - letnia niegazowana woda mineralna - 125 ml
    - drożdże - 20 g
    - oliwa z oliwek - 2 łyżki
    - gruba sól morska - 1 łyżeczka
    - woda - 1 łyżeczka
    - cukier puder - 1 szczypta


    Farsz :

    - soczewica czerwona - 1 szklanka
    - pieczarki - 150 g
    - olej - 2 łyżki
    - cebula - 2 szt


    Sos:

    - pomidory w puszce - 1 op
    - oliwa - 2 łyżki
    - czosnek - 1 ząbek
    - bazylia - 1 łyżeczka
    - sól - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Pizzerinki

Pizza z soczewicą w pikantnym sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:

    Na patelnię wlewamy oliwę.

    Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

    Wrzucamy pomidory.

    Doprawiamy solą i podgrzewam aż pomidory się rozpadną.

    Kiedy pomidory będą już " kremowe " dodajemy oregano i bazylię.

    Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną soli.



    Ciasto:

    Mąkę przesiewamy na stolnicę.

    W letniej wodzie mineralnej rozpuszczamy drożdże razem z cukrem.

    Sól zalewamy łyżką wody i odstawiamy na około 3 minuty.

    Do mąki na stolnicy wlewamy drożdże, wodę z moczenia soli oraz oliwę z oliwek.

    Zagniatamy szybko luźne ciasto.

    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.

    Dzielimy na 6 małych części i formujemy placuszki oprószając dłonie mąką.

    Kładziemy na blasze wyłożone papierem do pieczenia , przykrywamy i odstawiamy jeszcze na ok. 40 minut.




    Farsz:

    Soczewicę namaczamy ok. 20 minut.

    Płuczemy dwukrotnie i gotujemy w osolonej wodzie lub bulionie przez około 15 minut.

    Pieczarki oczyszczamy.

    Kroimy w drobniutkie półplasterki.

    Cebulę drobno siekamy.

    Podsmażamy razem z pieczarkami na niewielkiej ilości oleju do momentu odparowania wody.

    Mieszamy z ugotowaną soczewicą i sosem pomidorowym.

    Doprawiamy do smaku .

    Przygotowanym farszem smarujemy przygotowane ciasto.

    Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.

    Zajadamy ciepłe!

    Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować