Pizza z kurkami, kozim serem, figami i nutą rozmarynu

0 (0 ocen)

  • 30 min

W mojej głowie rodzą się czasem dziwne połączenia - na przykład kurki i figi, które później okazują się idealne ! Ta pizza - zarówno ciasto jak i dodatki, zachwyciły mnie i moją rodzinę. Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 - 12 godzin przed pieczeniem.

  • 30 min

Składniki:


  • Składniki na ciasto:
    250 g mąki pszennej
    175 g wody
    1/8 łyżeczki drożdży suszonych
    łyżeczka soli

    Składniki na sos:
    200 g śmietany 18 %
    80 g sera koziego

    Składniki - dodatki:
    1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek
    1 duża szalotka
    400 g kurek
    4 figi
    200 g koziego sera
    pieprz, rozmaryn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z kurkami, kozim serem, figami i nutą rozmarynu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ciasto: Przygotuj je na około 9 - 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką i odstaw.

    Sos: Ser pokrój na małe kawałki. Ser i śmietanę wrzuć do rondelka i podgrzewaj często mieszając do czasu rozpuszczenia się sera. Odstaw.

    Dodatki: Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Odstaw.
    Na dużej patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną szalotkę i smaż do momentu aż się zeszkli. Następnie dodaj kurki, smaż około 10 - 12 minut, do momentu aż kurki zmiękną. Wodę, która powstała przy smażeniu kurek, ostrożnie wylej. Kurki wraz z szalotką odstaw.
    Figi i ser kozi pokrój na plasterki.

    Ciasto: Gdy będzie gotowe - nastaw piekarnik na 250 C. Ciasto podziel na 2 części, każdą z nich rozwałkuj na stolnicy, podsypując mąką w razie potrzeby. Gdy ciasto będzie cienkie - ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika. Sos rozsmaruj na cieście, dodaj kurki z szalotką, figi i ser kozi. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i rozmarynem. Piecz około 5 - 10 minut. Ja piekłam 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Figi Grzyby Kozi ser Kurki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować