Tarta z kurkami na winie z kozim serem i nutą rozmarynu

  • wyświetlono: 137 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Witajcie po małej przerwie :) ! Trochę mnie tu nie było i bardzo się za Wami stęskniłam ! Dziś chciałabym poczęstować Was pyszną tartą. Co powiecie na połączenie kurek, wina, koziego sera i rozmarynu ?! Jeśli lubicie, to zachęcam do wypróbowania przepisu :) !

mojapasjasmaku
  • 150min

Składniki

Składniki (na formę o średnicy 31 cm):
400 g kurek
1 duża szalotka
1/4 szklanki białego wina
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
400 g kwaśnej śmietany
2 jajka
około 200 g sera koziego
sól, pieprz, rozmaryn

Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
+ 1 - 2 łyżki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta z kurkami na winie z kozim serem i nutą rozmarynu

  • 1. Ciasto: na stolnicy połącz ze sobą mąkę, sól, masło pokrojone na kawałki. Całość posiekaj nożem. Dodaj jajko i szybko zagniataj. W razie potrzeby - dodaj łyżkę wody i podsypuj dodatkową mąką. Z zagniecionego ciasta uformuj kulkę. Ciasto owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.

    Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na stolnicy wysypanej mąką. Gdy będzie cienkie - wyłóż nim formę do tarty. Spód podziurkuj widelcem. Włóż do lodówki do momentu nagrzania się piekarnika do 190 C.
    Ciasto przykryj papierem do pieczenia. Na papier wysyp groch ceramiczny / ryż / fasolę - 'coś', co obciąży ciasto. Ciasto piecz przez 15 minut w temperaturze 190 C. Po tym czasie wyjmij tartę z piekarnika, zdejmij papier wraz z grochem. Włóż na kolejne 12 - 15 minut do piekarnika. Następnie ciasto wyjmij i odstaw do przestygnięcia.

    Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Odstaw.
    Na dużej patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną szalotkę i smaż do momentu aż się zeszkli. Następnie dodaj kurki, podsmaż chwilę, dodaj wino. Smaż około 10 - 12 minut, do momentu aż kurki zmiękną. Wodę, która powstała przy smażeniu kurek, ostrożnie wylej.

    W misce wymieszaj ze sobą śmietanę, jajka, sól, pieprz i rozmaryn.

    Na przestygnięte ciasto wyłóż kurki, zalej je sosem śmietanowym. Na wierzchu ułóż pokrojony na kawałki kozi ser. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 - 35 minut - do momentu aż masa się zetnie. Gdy tarta lekko przestygnie, pokrój ją na kawałki i wyłóż na talerze.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartamoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakikurkiser koziwino

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: JoannaB86

Tarta z kozim serem i żurawiną

Tartę można podawać jako główne...

tarta z kurkami

Dodane przez: PolskaGotuje

tarta z kurkami i serem ricotta

słów brak..... :-)

mini tarta

Dodane przez: rosik93

Mini tarta porowa z serem kozim i pomidorkami...

Przepis okazał się bardzo ciekawym...

Czekoladowa tarta z borówkami i nutą cytryny

Dodane przez: Cukiereczek

Czekoladowa tarta z borówkami i nutą cytryny

Pyszne czekoladowe ciasto, lekki...

Tarta z kurkami, boczkiem i porem

Dodane przez: monika016

Tarta z kurkami, boczkiem i porem

Połączenie boczek + kurki to smak,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE