Pizza z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników na ciasto: Mąkę przesiewamy i przesypujemy do miski. Drożdże mieszamy z cukrem, kiedy się rozpuszczą dodajemy do nich olej, sól i mleko – całość przelewamy do miski. Zagniatamy jednolite ciasto, jeśli lepi się do rąk to dosypujemy nieco mąki – odstawiamy w temperaturze pokojowej na 30 minut a w tym czasie kroimy pozostałe składniki.
2.Pieczarki kroimy w cienkie półplasterki, cebulę w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni topimy masło i rumienimy na nim cebulkę razem z czosnkiem, po 2 minutach dodajemy pieczarki, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy do miękkości. Ogórki, pomidora i cukinię dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w plastry. Z parówki ściągamy folię i kroimy ją w plasterki. Ciasto cienko wałkujemy w kształcie koła i układamy na dużej blaszce którą wcześniej smarujemy delikatnie olejem. Ciasto wkładamy do piekarnika na 10 minut i pieczemy w temp. 180*.
3.Po tym czasie ciasto wyjmujemy, smarujemy je sosem, rozkładamy usmażone pieczarki i układamy symetrycznie pokrojone ogórki, parówkę i pomidora – wkładamy na 8 minut, następnie wyjmujemy pizze, posypujemy serem i ziołami dalamtyńskimi, układamy plastry cukinii i ponownie wkładamy pizze do piekarnika na kolejne 5-7minut. Gorącą pizzę po wyjęciu z piekarnika kroimy na trójkątne kawałki i polewamy ketchupem.
Komentarze