Pizza z cukinią, pieczarkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy drożdże, sól i dodajemy 2 łyżki oliwy i stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto, przez 10 minut, na stolnicy posypanej mąką. Formę żaroodporną smarujemy oliwą z oliwek najlepiej silikonowym pędzelkiem, wykładamy ciastem i przykrywamy ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło. Do garnka przelewamy passatę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i bazylię z oregano, dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Cukinię i pieczarki kriomy na plastry, mozzarellę w paski. Ciasto smarujemy passatą z czosnkiem, układamy plastry cukinii, pieczarek i paski mozzarelli. Ciasto pieczemy w piekarniku przez 25 minut w 180-220 st.
Komentarze