Pizza z cukinią, pieczarkami i mozzarellą

4.49 (166 ocen)

  • 1 godz. 10 min

pizza z cukinią zamiast papryki

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej + mąka do posypania blatu
    7 g drożdży w proszku
    łyżeczka soli
    1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody
    3 łyżki truflowej oliwy z oliwek ( 2 łyżki do ciasta, 1 do posmarowania blachy) łyżeczka suszonego oregano
    szczypta suszonej bazylii
    1 puszka passaty pomidorowej
    4 pieczarki
    1 mała cukinia
    kula sera mozzarella
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z cukinią, pieczarkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy drożdże, sól i dodajemy 2 łyżki oliwy i stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto, przez 10 minut, na stolnicy posypanej mąką. Formę żaroodporną smarujemy oliwą z oliwek najlepiej silikonowym pędzelkiem, wykładamy ciastem i przykrywamy ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło. Do garnka przelewamy passatę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i bazylię z oregano, dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Cukinię i pieczarki kriomy na plastry, mozzarellę w paski. Ciasto smarujemy passatą z czosnkiem, układamy plastry cukinii, pieczarek i paski mozzarelli. Ciasto pieczemy w piekarniku przez 25 minut w 180-220 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować