Pizza w wersji mini

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Pizza w wersji mini to danie wegetariańskie.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna: 150 gramów
    - ciepła woda: 100 mililitrów
    - suche drożdże (nie szybkiego wzrostu): 0.5 łyżeczki
    - oliwa z oliwek: 0.5 łyżki
    - sól: 0.25 łyżeczki

    - pomidory bez skórki w puszce całe: 0.75 puszki
    - czosnek: 2 ząbki
    - pieprz: 1 szczypta
    - chilli w proszku: 1 szczypta
    - oregano suszone: 2 szczypty
    - bazylia suszona: 2 szczypty
    - sól: 2 szczypty
    - olej do smażenia: 2 łyżki

    - ser mozarella: 125 gramów
    - pieczarki: 3 sztuki
    - białe szparagi: 6 sztuk
    - czerwona papryka (mała): 0.5 sztuki
    - oliwki czarne/drylowane: 8 sztuk
    - bazylia suszona: 3 szczypty
    - oregano suszone: 3 szczypty
    - sól: 2 szczypty
    - cukier: 1 szczypta

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza w wersji mini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć chwilę 2 szczypty oregano, 2 szczypty bazylii, 1 szczyptę chilli, 1 szczyptę pieprzu. Do przypraw dodać rozgnieciony czosnek smażyć 1/2 minuty i dodać pomidory pokrojone w kostkę (bez soku z puszki). Całość smażyć tak długo, aż do odparowania wody z pomidorów. Pod koniec smażenia pomidory doprawić do smaku solą.
  • 2. Szparagi dobrze obrać pozostawiając główki bez naruszenia. Gotowe szparagi gotować na parze przez 5 minut z dodatkiem dwóch szczypt soli i szczypty cukru. Kulę mozarelli odcedzić z wody i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Pieczarki obrać i pokroić w paski. Paprykę umyć i pokroić w paski. Oliwki odcedzić z nadmiaru wody i pokroić w krążki.
  • pizza mini 3. W misce dobrze wymieszać mąkę, drożdże i sól. Następnie dodać ciepłą wodę, oliwę i zagnieść ciasto. Ciasto zagniatać przez około 5 min. Gotowe ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą część rozwałkować dość cienko (około 3 mm) w kształt koła (średnica ok. 13 cm). Rozwałkowane ciasto polać równomiernie pomidorowym sosem, zostawiając odstęp od krawędzi około 1 cm. Sos posypać równomiernie startą mozarellą, doprawić do smaku bazylią i oregano . Na mozarellę wyłożyć równomiernie pieczarki, szparagi, paprykę i oliwki. Warzywa na pizzy doprawić do smaku bazylią i oregano. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza, gotowe pizze zapiekać na blaszce około 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować