Pizza tuńczykowo - groszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko oraz sól. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę. Formujemy szersze brzegi. Ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm.
Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Środek smarujemy pomidorowym sosem. Na sos wykładamy groszek oraz tuńczyk. Na wierzchu kroimy plasterki pomidora. Pizzę przekładamy do piekarnika (180°C). Pieczemy około 20-30 minut. Na dziesięć minut przed końcem posypujemy ją obficie serem.
2.Nadzienie: Pomidor kroimy w plasterki. Tuńczyk odcedzamy z oleju. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Groszek gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie.
Ja użyłam mrożonego groszku. Można jednak użyć gotowego z puszki, konserwowanego.
3.Sos: Olej rozgrzewamy na patelni. Wlewamy pomidory z puszki. Dokładamy przyprawy wg uznania. Dusimy razem około 10-15 minut, do momentu zgęstnienia. Gotowy sos wykładamy na ciasto.
Porady
Zamiast przygotowywać sos można użyć ketchupu domowej roboty.
Komentarze