PIZZA ROMANA

4.5 (197 ocen)

  • 2 godz.

Rewelacyjna cienkie ciasto na pizze!

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    - 600 g mąki pszennej
    - 50 g świeżych drożdzy
    - 1 łyżeczka soli
    - 70 ml oliwy
    - 1 łyżka miodu
    - 350 ml letniej wody
    - 2 łyżeczki bazylii
    - 3 łyżeczki oregano

    SOS POMIDOROWY:
    - puszka krojonych pomidorów
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 łyżeczki ziół prowansalskich
    - sół, pieprz

    FARSZ: wg upodobań
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza romana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, oliwę, drożdze, sól i miód mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia składników.
  • 2. Mąkę mieszamy z bazylią i oregano.
    Wlewamy powoli do mąki przygotowany rozczyn, mieszamy mikserem, z końcówkami do wyrabiania ciasta, można również wyrobić je ręcznie.
  • 3. Przygotowane ciasto powinno być miękkie i elastyczne, nie klejącę się.
    Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę, i pod przykryciem wstawiamy ją do lodówki na 1 godzinę.
  • 4. Na patelni, na odrobinie oleju podsmażamy chwilę 2 rozdrobnione ząbki czosnku, dorzucamy pomidory z puszki i resztę przypraw. Dusimy do zagęszczenia sosu.
  • image-1ecintn 5. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 2 części.
    Blachę 20x30 natłuszczamy, wykładamy 1/2 ciasta, smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym, wykładamy ulubione składaniki. Zapiekamy.

Porady

Wierzch pizzy przed pieczeniem dobrze spryskać odrobiną oliwy. Z podanych składników przygotowujemy 2 pizze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować