1.Wodę, oliwę, drożdze, sól i miód mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia składników.
2.Mąkę mieszamy z bazylią i oregano.
Wlewamy powoli do mąki przygotowany rozczyn, mieszamy mikserem, z końcówkami do wyrabiania ciasta, można również wyrobić je ręcznie.
3.Przygotowane ciasto powinno być miękkie i elastyczne, nie klejącę się.
Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę, i pod przykryciem wstawiamy ją do lodówki na 1 godzinę.
4.Na patelni, na odrobinie oleju podsmażamy chwilę 2 rozdrobnione ząbki czosnku, dorzucamy pomidory z puszki i resztę przypraw. Dusimy do zagęszczenia sosu.
5.Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 2 części.
Blachę 20x30 natłuszczamy, wykładamy 1/2 ciasta, smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym, wykładamy ulubione składaniki. Zapiekamy.
Porady
Wierzch pizzy przed pieczeniem dobrze spryskać odrobiną oliwy.
Z podanych składników przygotowujemy 2 pizze.
Komentarze