Pizza niedzielna wg ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąke przesiewamy z solą, drożdżami, dolewając stopniowo wodę zagniatamy elastyczne ciasto.
Formę do pizzy wylepiamy równomiernie ciastem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Szpinak rozmrażamy, przekładamy do rondla, podlewamy 2 łyżkami oleju, wysmażamy porządnie z soku, następnie dodajemy 2 zmiażdżone ząbki czosnku, sól i pieprz.
Kurczaka kroimy w kosteczkę, zasypujemy przyprawą, smażymy na patelni.
2.Koncentrat mieszamy z ketchupem, dodajmy przyprawy, mieszamy wszystko dokładnie.
Mozzarellę kroimy na plasterki, cheddar ścieramy na dużych oczkach.
Po upływie 30 minut ciasto smarujemy sosem, następnie wykładamy szpinak, posypujemy go kawałkami kurczaka, kukurydzą, wykładamy mozzarellę, posypujemy cheddarem, zapiekamy około 20 - 22 minut w temperaturze 200 stopni.
Porady
Cheddar możemy dodać bezpośrednio do masy szpinakowej.
Kurczaka możemy oprószyć przyprawą gyros, dzięki temu całość zyska ciekawy smak.
Zamiast mąki pszennej możemy użyć pszennej pełnoziarnistej.
Komentarze