Przy każdej możliwej okazji próbuję nowe przepisy na ciasto na pizzę, ten jest bliski ideału :) na wierzch można położyć dowolne dodatki
Składniki:
Zaczyn:
200 g mąki pszennej
200 g wody
2 g drożdży świeżych
Ciasto właściwe:
400 g mąki
160-200 ml wody
0,75 łyżeczki soli
2 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
Dodatki
Ulubiony sos pomidorowy
Cebula
Szynka szwarcwaldzka
Ser żółty
Pizza na poolish - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Na zaczyn: wieczorem w wodzie rozpuścić drożdże, dodać mąkę i wymieszać dokładnie. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej.
Na drugi dzień w wodzie rozpuścić drożdże. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozczyn, zaczyn z dnia poprzedniego i olej, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą z nich rozwałkować w kształt koła.
Ułożyć na blaszkach. Odstawić na 15 minut, w tym czasie naszykować dodatki.
Posmarować sosem/keczupem, obłożyć dodatkami, posypać tartym serem. Piec w rozgrzanym na maximum piekarniku około 8 minut.
Komentarze