Pizza na poolish

0 (0 ocen)

Przy każdej możliwej okazji próbuję nowe przepisy na ciasto na pizzę, ten jest bliski ideału :) na wierzch można położyć dowolne dodatki

Składniki:


  • Zaczyn:
    200 g mąki pszennej
    200 g wody
    2 g drożdży świeżych
    Ciasto właściwe:
    400 g mąki
    160-200 ml wody
    0,75 łyżeczki soli
    2 g świeżych drożdży
    2 łyżki oleju
    Dodatki
    Ulubiony sos pomidorowy
    Cebula
    Szynka szwarcwaldzka
    Ser żółty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na poolish - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Na zaczyn: wieczorem w wodzie rozpuścić drożdże, dodać mąkę i wymieszać dokładnie. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej.

    Na drugi dzień w wodzie rozpuścić drożdże. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozczyn, zaczyn z dnia poprzedniego i olej, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

    Po tym czasie ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą z nich rozwałkować w kształt koła.
    Ułożyć na blaszkach. Odstawić na 15 minut, w tym czasie naszykować dodatki.

    Posmarować sosem/keczupem, obłożyć dodatkami, posypać tartym serem. Piec w rozgrzanym na maximum piekarniku około 8 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować