Pizza klubowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna pizza dla wielu gości- duża blacha pyszności. Smaczne ciasto średniej grubości, gdy na nią spojrzysz nie umiesz pościć, żadna też dieta już sensu nie ma, pizza przepyszna, pizza poemat...

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto :

    - mąka pszenna (typ 550 poznańska): 300 gramów
    - drożdże (świeże): 20 g
    - mleko (1,5 %): 50 mililitrów
    - sól: 1 szczypta
    - olej lub oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - cukier: 0.5 łyżeczki

    Dodatki do pizzy :

    - cebula : 2 sztuki
    - pieczarki : 10 -12 sztuk
    - pomidory ( pokrojone w plastry) : 3 -4 sztuki
    - papryka czerwona : 0,5 sztuki
    - papryka zielona : 1 sztuka
    - zioła prowansalskie : 2 łyżki
    - pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -sól : 2 szczypty
    - mozzarella : 250 g
    -olej rzepakowy lub oliwa z oliwek : 2 łyżki

    Składniki na sos pomidorowy :

    - pomidory (w puszce) : 0,5 puszki
    - oregano (suszone): 1 łyżeczka
    - czosnek: 1 ząbek
    - olej rzepakowy lub oliwa z oliwek : 4 łyżki


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza klubowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać drożdże, cukier, wlać ciepłe mleko (temp. około 30 stopni C), posypać 2 łyżkami mąki, przykryć kuchenną ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. W tym czasie obrać cebulę, pokroić w kostkę. Oczyścić pieczarki, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, dodać pieczarki, posypać ziołami, solą i pieprzem, smażyć 4-5 minut, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień, dusić 10 minut.
  • 2. Na blat wysypać mąkę, wylać na nią rozczyn z drożdży, dodać sól,2 łyżki oleju, wyrabiać do momentu uzyskania elastycznego ciasta ( około 8-10 minut).
  • 3. Przygotować sos pomidorowy: pomidory przelać do blendera, dodać oliwę, oregano i przeciśniety przez praskę czosnek, miksować kilka sekund.
  • 4. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, ułożyć na blasze (blachę wyłożyć pergaminem).Polać sosem pomidorowym. Na cieście układać składniki : cebulę z pieczarkami, paprykę, pomidory, mozzarellę.
  • 5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Pizzę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15-20 minut.

Porady

Ważne, aby serem przykryć wszystkie pomidory, aby nie wysuszyły sie podczas pieczenia. Kto lubi pikantną pizzę, może zamiast czerownej papryki dodać ostrej papryczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować