Pizza jak z pizzerii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać wodą, odstawić. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wodę z drożdżami, wymieszać łyżką.
2.Dodać oliwę, zagnieść, przełożyć na stolnicę, wyrabiać elastyczne ciasto przez 5- 7 minut. Odłożyć ustronne miejsce, pozbawione przeciągów na około 2 h.
Przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z przecierem, ziołami i chilli.
3.Po tym czasie piekarnik nagrzać do najwyższej możliwej temperatury, razem z blachą lub kamieniem do pieczenia pizzy.
4.Ciasto podzielić na 3- 6 porcji, każdą rozwałkować, posmarować sosem, nałożyć dodatki smakowe i posypać serem. Piec 15- 17 minut. Podwać z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Porady
Ciasto możemy zamrozić na 3 miesiące, niedoprowadzając wcześniej do jego wyrośnięcia.
Komentarze