Pizza frutti di mare - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdze rozpuscić w szklance letniej wody. Mąke przesiac, formujac kopczyk z wgłębieniem. W środek wlać rozczyn, zarobic i lekko zagnieść. Sól rozpuscić w 1/3 szkl. letniej wody, dodac do ciasta razem z oliwą. Wyrobic jednolite, elastyczne ciasto. uformowac okrągłe pizze, ulożyć na blasze wysypanej mąką, przykryc sciereczką i odstawic do wyrośnięcia na min 1h w ciepłe miejsce. Kamili wyszły 2 porcje.
2.Każdą porcje wyrosnietego ciasta uformowac w pizze i ulozyc na blasze wysmarowanej oliwą.
Gotową mieszanke owoców morza usmażyc na łyżce oliwy z oliwek przez ok 5 minut. Odstawic.
3.Z połączenia passaty (ale moze byc przecier czy keczup) i ziół: oregano, bazylia, pieprz zrobila sos i posmarowała pizze. Na to wylozyła usmażona mieszankę frutti di mare, starła na tarce pieczarki, dała pokrojone w plasterki pomidory, posypała oregano i serem zółtymn. i do piekarnika na 200st na jakies 15-20 minut. Pizze wyszły duze, na cienkim ciescie bardzo smaczne
Komentarze