Pizza Frutti Di Mare na cienkim cieście, jak z pizzerii.

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Uwielbiam owoce morza, a zrobienie swojej pizzy naprawdę to nic trudnego. Smakuje lepiej niż z pizzerii i przynajmniej wiem co jem ;)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - świeże drożdże ok 40 g
    -2 łyżeczki cukru
    -2 łyżeczki soli
    - masło 50g
    - pół szklanki ciepłej wody
    - mąka ok. 2 szklanki
    Dodatki do pizzy:
    - podsmażone owoce morza
    - pokrojone oliwki
    -tarkowany ser 15 dag
    -bazylia lub oregano
    Sos pomidorowy:
    -2 łyżeczki kechupu
    -2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    -przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, sół
    - trochę przygotowanej ostudzonej wody

Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza frutti di mare na cienkim cieście, jak z pizzerii. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Zaczynamy od wykonania rozczynu. Do szklanki wrzucamy pokruszone drożdże i zalewamy je ciepłą wodą. (temp. wody taka jak do kąpieli) Wsypujemy 2 łyżeczki cukru, nie mieszamy. Po chwili będzie widać jak drożdże pracują. Między czasie bierzemy miskę wsypujemy do niej mąkę, sól i rozdrobnione masło. Gotowe drożdże mieszamy i wlewamy stopniowo do miski z mąką cały czas mieszając. Jeżeli masa jest za rzadka podsypujemy jeszcze mąką. Masę wyciągamy na blat jeśli się klei to dodajemy jeszcze trochę mąk,i ale nie dużo!. Ciasto ugniatamy. Powinno być mięciutkie i sprężyste. Zawarte w nim masło stwarza wrażenie tłustego ale takie ma być! Wyrobione ciasto odkładamy do miski i przykrywamy ściereczką odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Sos:
    Do miseczki wkładamy po 2 łyżeczki ketchupu i przecieru pomidorowego. Przyprawiamy : oregano bazylia (nie żałować) pieprz sól do smaku. Dodajemy trochę przegotowanej wody mieszamy, próbujemy, ewentualnie doprawiamy i wstawiamy do lodówki.
  • 3. Ciasto wyciągamy na blat i cienko rozwałkowujemy. Blachę wykładamy papierem. Rozwałkowany placek zawijamy delikatnie na wałek i przenosimy na przygotowaną blachę. Palcami formujemy ranty. Widelcem nakłuwamy spód i smarujemy przygotowanym sosem. Na placek nakładamy dodatki ser, owoce morza (wcześniej marynowane i smażone, inaczej będą surowe) i oliwki.
  • 4. Gotową do pieczenia pizze wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 250 stopni i pieczemy max 10minut.

Porady

Żeby długo nie czekać na wyrośnięcie ciasta, wcześniej zagotowuje garnek wody i wstawiam do niego miskę z moim wyrobionym ciastem. Sekretem dobrej pizzy jest sposób pieczenia. Nie zastanawialiście sie nigdy dlaczego w barze pizza wychodzi z pieca w tak ekspresowym tempie? Dlaczego ludzie więc pieczą pizze w domu 30minut? I to jest Błąd! Pizze należy piec krótko i wysokiej temperaturze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować