Spaghetti frutti di mare - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najtrudniej jest zrobić odpowiednio ośmiorniczki by były delikatne, nie gumowate. Można kupić już obgotowane(mrożone), jednak jak się kupi świeże trzeba je samemu oczyścić i obgotować- co nie jest takie proste. Nasze świeże ośmiorniczki jak się je rozłożyło to miały około 15 cm średnicy. Gotowaliśmy je w wodzie z różnymi ziołami (w zależności od uznania liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, lubczyk, kulki pieprzu, bazylia), od momentu zagotowania na małym gazie przez 3 godziny (nie dolewając wody). Następnie trzeba je dokładnie oczyścić z błonek. Do dania użyliśmy tylko macek- pokroić je w mniejsze kawałki. Głowy można zamrozić i wykorzystać w innym daniu.
2.Marchew, cebulkę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w paseczki. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulkę i marchewkę, chwilkę razem podsmażać na małym ogniu. Następnie dodać pieczarki, ośmiorniczkę i krewetki w całości. Przyprawić solą, pieprzem, sosem rybnym. Podsmażać razem jakieś 7 min. Zalać białym winem i dusić pod przykryciem około 5 min, następnie zdjąć pokrywkę dodać ser pleśniowy i poczekać aż lekko zgęstnieje.
3.Oliwki czarne przekroić na pół. Szczypiorek posiekać. Kapary w całości.
Podawać z makaronem spaghetti ugotowanym al dente, polane sosem i posypane szczypiorkiem, oliwkami czarnymi i kaparami.
Komentarze