Lekka, orzeźwiająca, pachnąca morzem i dalekimi podróżami, podczas których dane jest nam skosztować owoców morza prosto z morza... przywołująca wspomnienia...
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- mieszanka sałat: 100 gramów
- krewetki (surowe,duże): 10 sztuk
- małże (ugotowane): 10 sztuk
- ośmiorniczka (ugotowana na oliwie): 100 gramów
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
- sok z cytryny: 1 łyżka
- miód: 1 łyżeczka
- musztarda ziarnista: 1 łyżka
- pomidorki cherry: 10 sztuk
Sałatka frutti di mare - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki wrzucamy na dobrze rozgrzany olej i smażymy do momentu, kiedy staną sie różowe.
Ośmiorniczkę dzielimy na kawałki. Jeśli mamy surową, to gotujemy ją w szczelnym garnku na wolnym ogniu na łyżce oliwy do momentu, kiedy będzie miękka. Wszystko zależy od wagi danego osobnika.
Sałatę ukłądamy na talerzu, na niej rozrzucamy małże, usmażone krewetki, pomidorki i kawałki ośmiorniczki.
2.Oliwę mieszamy dokłądnie z sokiem z cytryny, miodem i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy sałatkę.
Komentarze