Sałatka frutti di mare

4.49 (158 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lekka, orzeźwiająca, pachnąca morzem i dalekimi podróżami, podczas których dane jest nam skosztować owoców morza prosto z morza... przywołująca wspomnienia...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mieszanka sałat: 100 gramów
    - krewetki (surowe,duże): 10 sztuk
    - małże (ugotowane): 10 sztuk
    - ośmiorniczka (ugotowana na oliwie): 100 gramów
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - miód: 1 łyżeczka
    - musztarda ziarnista: 1 łyżka
    - pomidorki cherry: 10 sztuk
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka frutti di mare - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki wrzucamy na dobrze rozgrzany olej i smażymy do momentu, kiedy staną sie różowe.
    Ośmiorniczkę dzielimy na kawałki. Jeśli mamy surową, to gotujemy ją w szczelnym garnku na wolnym ogniu na łyżce oliwy do momentu, kiedy będzie miękka. Wszystko zależy od wagi danego osobnika.

    Sałatę ukłądamy na talerzu, na niej rozrzucamy małże, usmażone krewetki, pomidorki i kawałki ośmiorniczki.
  • 2. Oliwę mieszamy dokłądnie z sokiem z cytryny, miodem i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy sałatkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Małże Miód Sałata Owoce morza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować