1.Drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki rozpuścić w ciepłej wodzie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wymieszać je z resztą składników na ciasto. Wrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
2.Przygotować sos. Na oliwie przesmażyć posiekany czosnek i cebulkę. Dodać pomidory. Jeśli są w całości należy je pokroić. Gotować około 15 minut. Dodać miód i przyprawić do smaku. Zmiksować. Gotować jeszcze 10 minut. Mozzarellę pokroić w kosteczkę. Wymieszać ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.
3.Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (funkcja góra-dól). Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować w koło o średnicy 25 cm. Ułożyć na blaszce posmarowanej olejem. Nakładać kolejno: sos pomidorowy, mozzarellę ze śmietaną, pomidorki pokrojone w ćwiartki, cebulę pokrojoną w piórka. Całość posypać suszonym oregano. Piec przez 15 minut. Podawać ze świeżymi listkami bazylii.
Komentarze