Pizza a'la caprese na bazyliowym cieście

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pizza idealna dla wegetarian ;)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    250 g mąki pszennej
    25 g świeżych drożdży
    1/2 szklanki ciepłej wody
    duża szczypta cukru
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki suszonej bazylii
    1 łyżka oleju

    Pozostałe:
    2-3 łyżki sosu pomidorowego
    3 pomidory
    3 kulki mozzarelli (po 125 g każda)
    1 łyżka suszonej bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Pizza Przekąski

Pizza a'la caprese na bazyliowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i łyżką mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do utworzenia pianki. Do zaczynu dodajemy pozostałą, przesianą mąkę, sól i bazylię. Zagniatamy elastyczne ciasto pod koniec dodając olej.

    Od razu po przygotowaniu ciasto wykładamy do standardowej prostokątnej formy wysmarowanej lekko olejem. Nakłuwamy dobrze widelcem i smarujemy sosem pomidorowym.

    Obrane ze skórki pomidory kroimy w plastry. Układamy je na cieście na zmianę z pokrojoną w plastry mozzarellą (składniki powinny lekko nachodzić na siebie).

    Wierzch posypujemy bazylią. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Mozzarella Pomidor Sery Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować