Piwoszki

4.5 (199 ocen)

  • 45 min

Mój ulubiony sposób podawania polędwiczek. Delikatne mięso otoczone złocistym ciastem naleśnikowym z dodatkiem piwa.

  • 45 min

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa, 1 sztuka
    jasne piwo, 0,5 szklanki
    jajko, 1 sztuka
    mąka pszenna, 1 czubata szklanka
    olej, 1 łyżka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Piwoszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z piwa, jajka, oleju i mąki zrobić ciasto. Powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Przyprawić solą i pieprzem.
  • 2. Polędwiczkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Lekko rozbić palcami. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć folią i wstawić do lodówki na pół godziny.
  • 3. Każdy plaster mięsa obtoczyć w cieście. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Piwo Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować