ciabatta, 4 sztuki
mięso mielone wołowe, 300 gram
małe jajko, 1 sztuka
musztarda francuska, 1/2 łyżki
bazylia, 1 mały pęczek
skórka z 1/2 cytryny
sól, pieprz
kapusta czerwona, 1/2 małej główki
cebula czerwona, 1/2 sztuki
papryczka chili, 1/2 sztuki
sok z 1 cytryny
ser żółty, 4 plastry
pomidory suszone, 4 sztuki
Kanapka z klopsikami i czerwoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie połączyć z jajkiem, musztardą, posiekaną bazylią i skórką z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Formować klopsiki mniejsze od orzecha włoskiego. Smażyć na niewielkiej ilości oleju.
2.Z kapusty usunąć głąb, ściągnąć górne liście, grubo pokroić. Wrzucić do blendera. Dodać cebulę i sok z cytryny. Zmiksować. Skropić oliwą. Przyprawić solą.
3.Bułki przeciąć na pół. Na jednej części ułożyć ser żółty, na drugiej kapustę, klopsiki, bazylię i pokrojone suszone pomidory. Przykryć drugą połówką.
Komentarze