Piwny gulasz i knedel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.GULASZ PIWNY
Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć mięso, ale lekko się zarumieni. Gotowe mięso przełożyć do garnka. Cebulę obrać, posiekać w piórki i zeszklić na patelni (tej samej, na której smażone było mięso). Gotową cebulę dodać do mięsa. Doprawić papryką, solą i pieprzem, zalać połową piwa. Dusić pod przykryciem przez około 45 minut. Następnie dodać pokruszony chleb (bez skórki) oraz resztę piwa. Dusić w dalszym ciągu, aż chleb całkowicie się rozpadnie. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć przez chwilę. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do gulaszu i dokładnie wymieszać. Podawać z knedlami.
2.KNEDLE
Bułki kajzerki pokroić w drobną kosteczkę. Drożdże i cukier umieścić w misce, zalać niewielką ilością ciepłej wody, dokładnie rozmieszać, aż do rozpuszczenia. Po około 10 minutach dodać mąkę, pokrojone kajzerki, żółtka i ciepłą wodę (tyle, aby uzyskać dość gęstą masę). Wyrobić ciasto, pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia (około 45 minut). Po tym czasie z ciasta uformować cztery wałki i wyłożyć na osoloną, gotującą się wodę w dużym garnku. Gotować na małym ogniu, przez około 20 minut (w połowie czasu gotowania obrócić knedle na drugą stronę). Gotowe knedle wyjąć, pokroić w plastry. Podawać z gulaszem.
Komentarze