piwny gulasz i knedel

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Czeski obiad, czyli piwny gulasz i knedel.

  • 2 godz.

Składniki:

  • GULASZ PIWNY
    500g mięsa wieprzowego (łopatki)
    500ml jasnego piwa
    1 cebula
    olej rzepakowy
    sól, pieprz (do smaku)
    1 łyżeczka ostrej papryczki
    1 kromka razowego chleba
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka masła

    KNEDLE
    200g mąki krupczatki
    2 żółtka
    2 bułki kajzerki
    10g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    + ciepła woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piwny gulasz i knedel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. GULASZ PIWNY

    Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć mięso, ale lekko się zarumieni. Gotowe mięso przełożyć do garnka. Cebulę obrać, posiekać w piórki i zeszklić na patelni (tej samej, na której smażone było mięso). Gotową cebulę dodać do mięsa. Doprawić papryką, solą i pieprzem, zalać połową piwa. Dusić pod przykryciem przez około 45 minut. Następnie dodać pokruszony chleb (bez skórki) oraz resztę piwa. Dusić w dalszym ciągu, aż chleb całkowicie się rozpadnie. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć przez chwilę. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do gulaszu i dokładnie wymieszać. Podawać z knedlami.
  • 2. KNEDLE

    Bułki kajzerki pokroić w drobną kosteczkę. Drożdże i cukier umieścić w misce, zalać niewielką ilością ciepłej wody, dokładnie rozmieszać, aż do rozpuszczenia. Po około 10 minutach dodać mąkę, pokrojone kajzerki, żółtka i ciepłą wodę (tyle, aby uzyskać dość gęstą masę). Wyrobić ciasto, pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia (około 45 minut). Po tym czasie z ciasta uformować cztery wałki i wyłożyć na osoloną, gotującą się wodę w dużym garnku. Gotować na małym ogniu, przez około 20 minut (w połowie czasu gotowania obrócić knedle na drugą stronę). Gotowe knedle wyjąć, pokroić w plastry. Podawać z gulaszem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować