Gulasz piwny w cieście francuskim

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 40 min

po prostu pyszne

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 500 łopatki wieprzowej
    marchewka
    cebula
    zielona papryka
    250 ml piwa
    łyżka smalcu
    sól, pieprz, ziele, liść laurowy, majeranek
    opakowanie ciasta francuskiego
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz piwny w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso podsmazamy na łyżce smalcu, dodajemy pokrojoną cebulę, ztarkowana marchewkę i przyprawy według smaku. Zalewamy piwem i dusimy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną paprykę i zdejmujemy z ognia. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty i nakładamy na środka samo mięso i paprykę. Zklejamy brzegi, a wierzch smarujemy rozkłuconym jajkiem i posypujemy słodka papryką. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 20 minut. Gotowe trójkąty nacinamy i wlewamy łyżką do środka pozostały sos. Podfajemy z ulubionymi surówkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować