1.2 ładne i dorodne golonki musimy najpierw umyć i (niestety) opalić nad palnikiem gazowym :(
Następnie ponownie golonkę myjemy i osuszamy.
Nacieramy golonki następującymi przyprawami:
sól (dużo)
pieprz czarny (dużo)
majeranek (bardzo dużo)
papryka ostra mielona (ok. 1 łyżeczki na 2 golonki)
papryka słodka mielona (ok. 2 łyżeczek)
Obieramy 4 ząbki czosnku, każdy przecinamy na pół. W każdej golonce robimy ostrym nożem głębokie dziurki i wciskamy w nie połówki czosnku.
Golonki wkładamy do wąskiego naczynia (tak, żeby ściśle do siebie przylegały) i zalewamy piwem (ok. pól litra) tak, żeby zakryć je całkowicie.
Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
2.Na drugi dzień wyciągamy golonki z lodówki. Przekładamy je do garnka, zalewamy zalewą piwną. Dodatkowo do zalewy dodajemy:
Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy z golonkami. Ewentualnie dolewamy wodę tak, żeby golonki były całe przykryte.
Gotujemy 2 godziny.
Po tym czasie wyciągamy golonki z zalewy, przekładamy je na brytfankę grillową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 1 godziny co jakiś czas polewając wywarem z jej gotowania (piwno - warzywnym).
Golonkę podajemy z musztardą i piwem (tylko dla dorosłych!!!) - tak najlepiej smakuje. A po takim obfitym posiłku proponuję długi spacer dość szybkim,zdecydowanym krokiem.
Smacznego.
Komentarze