Piwna golonka

0 (0 ocen)

  • 24 godz.

Ulubione danie każdego mężczyzny (i nie tylko!!!)

  • 24 godz.

Składniki:

  • 2 golonki
    sól (dużo)
    pieprz czarny (dużo)
    majeranek (bardzo dużo)
    papryka ostra mielona (ok. 1 łyżeczki na 2 golonki)
    papryka słodka mielona (ok. 2 łyżeczek)
    4 ząbki czosnku
    pół litra piwa
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 selera
    1 cebula
    3 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    5 ziaren pieprzu
    5 ząbków czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piwna golonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 ładne i dorodne golonki musimy najpierw umyć i (niestety) opalić nad palnikiem gazowym :(
    Następnie ponownie golonkę myjemy i osuszamy.
    Nacieramy golonki następującymi przyprawami:

    sól (dużo)
    pieprz czarny (dużo)
    majeranek (bardzo dużo)
    papryka ostra mielona (ok. 1 łyżeczki na 2 golonki)
    papryka słodka mielona (ok. 2 łyżeczek)

    Obieramy 4 ząbki czosnku, każdy przecinamy na pół. W każdej golonce robimy ostrym nożem głębokie dziurki i wciskamy w nie połówki czosnku.
    Golonki wkładamy do wąskiego naczynia (tak, żeby ściśle do siebie przylegały) i zalewamy piwem (ok. pól litra) tak, żeby zakryć je całkowicie.
    Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny.

  • 2. Na drugi dzień wyciągamy golonki z lodówki. Przekładamy je do garnka, zalewamy zalewą piwną. Dodatkowo do zalewy dodajemy:

    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 selera
    1 cebula
    3 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    5 ziaren pieprzu
    5 ząbków czosnku

    Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy z golonkami. Ewentualnie dolewamy wodę tak, żeby golonki były całe przykryte.
    Gotujemy 2 godziny.
    Po tym czasie wyciągamy golonki z zalewy, przekładamy je na brytfankę grillową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 1 godziny co jakiś czas polewając wywarem z jej gotowania (piwno - warzywnym).

    Golonkę podajemy z musztardą i piwem (tylko dla dorosłych!!!) - tak najlepiej smakuje. A po takim obfitym posiłku proponuję długi spacer dość szybkim,zdecydowanym krokiem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować