Pita z dynią i twarogiem

4.49 (152 ocen)

  • Łatwy

Przepis na pitę mam od babci, która pochodziła z Jugosławii. Przepis przysłała Lucyna Stachowska

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 1.5 szklanki
    - twaróg: 25 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier waniliowy: 2 sztuki
    - cukier: 5 łyżek
    - olej: 4 łyżki
    - śmietana 12%: 1 łyżka
    - dynia pomarańczowa (tarta): 1 szklanka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pita z dynią i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę,
    robimy wgłębienie i wlewamy
    1/2 szkl. wody, łyżkę oleju
    i wsypujemy sól. Wyrabiamy
    ciasto. Rozwałkowujemy na
    bardzo cienki placek, smarujemy
    łyżką oleju.
  • 2. Twaróg mieszamy z jajkiem,
    4 łyżkami cukru i cukrem
    waniliowym. Rozsmarowujemy
    na placku. Wykładamy
    dynię i zwijamy jak makowca.
    Wierzch smarujemy łyżką oleju
    i nakłuwamy. Układamy na
    natłuszczonej blasze. Pieczemy
    ok. godziny w 200 °C, aż
    się zrumieni. 15 minut przed
    końcem pieczenia polewamy
    śmietaną i posypujemy pozostałymi
    cukrami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować