Pita z dynią i twarogiem

4.49 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis na pitę mam od babci, która pochodziła z Jugosławii.

Składniki:

  • ● 1,5 szkl mąki
    ● 25 dag twarogu
    ● jajko
    ● 2 op. cukru waniliowego
    ● 5 łyżek cukru
    ● 4 łyżki oleju
    ● łyżka śmietany 12-proc.
    ● szkl. tartej dyni pomarańczowej
    ● szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Strucla Desery

Pita z dynią i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dynia i ser 1. Do miski wsypujemy mąkę,
    robimy wgłębienie i wlewamy
    1/2 szkl. wody, łyżkę oleju
    i wsypujemy sól. Wyrabiamy
    ciasto. Rozwałkowujemy na
    bardzo cienki placek, smarujemy
    łyżką oleju.
  • zwijanie pity 2. Twaróg mieszamy z jajkiem,
    4 łyżkami cukru i cukrem
    waniliowym. Rozsmarowujemy
    na placku. Wykładamy
    dynię i zwijamy jak makowca.
    Wierzch smarujemy łyżką oleju
    i nakłuwamy. Układamy na
    natłuszczonej blasze. Pieczemy
    ok. godziny w 200 °C, aż
    się zrumieni. 15 minut przed
    końcem pieczenia polewamy
    śmietaną i posypujemy pozostałymi
    cukrami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Pita Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować