Niby pizza z cebulą i pomidorami - więcej na wypiekibeaty.com.pl
Więcej niż 10 osób
Składniki:
ciasto:
400 g mąki
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwi z oliwek
250 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
farsz:
5 dużych cebul
2 łyżki czarnych oliwek
ok 4-5 suszonych pomidorów z zalewy
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
trochę świeżego tymianku
bazylia
ewentualnie 2 duże świeże pomidory
1.!ciasto:
Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i ciepłą wodę - zamieszaj i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
W dużej misce umieść pozostałe składniki, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto (ja to robiłam mikserem), aż będzie gładkie i elastyczne.
Miskę z ciastem przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto lekko wyrób, podziel na dwie części,
Każdą rozwałkuj na placek.
farsz:
Cebulę obierz i pokrój w piórka lub pół plasterki, a następnie podsmaż na patelni, aż się zrumieni - posól i popierz do smaku.
Pomidory zmiksuj razem z oliwkami (możesz też je drobno posiekać), dodaj do nich oliwę i zmieszaj razem z podsmażoną cebulą.
Nagrzej piekarnik do 210 stopni.
Na krążku ciasta wyłóż połowę farszu cebulowego. Posyp świeżym tymiankiem i bazylią (może być suszona).
Możesz też rozłożyć plasterki świeżego pomidora.
Piecz przez około 35 minut.
Podawaj od razu po upieczeniu.
Komentarze