Pissaladiere

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Niby pizza z cebulą i pomidorami - więcej na wypiekibeaty.com.pl

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto:
    400 g mąki
    20 g świeżych drożdży
    2 łyżki oliwi z oliwek
    250 ml ciepłej wody
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru

    farsz:
    5 dużych cebul
    2 łyżki czarnych oliwek
    ok 4-5 suszonych pomidorów z zalewy
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól i pieprz do smaku
    trochę świeżego tymianku
    bazylia
    ewentualnie 2 duże świeże pomidory
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pissaladiere - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. !ciasto:
    Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i ciepłą wodę - zamieszaj i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
    W dużej misce umieść pozostałe składniki, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto (ja to robiłam mikserem), aż będzie gładkie i elastyczne.
    Miskę z ciastem przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
    Wyrośnięte ciasto lekko wyrób, podziel na dwie części,
    Każdą rozwałkuj na placek.

    farsz:
    Cebulę obierz i pokrój w piórka lub pół plasterki, a następnie podsmaż na patelni, aż się zrumieni - posól i popierz do smaku.
    Pomidory zmiksuj razem z oliwkami (możesz też je drobno posiekać), dodaj do nich oliwę i zmieszaj razem z podsmażoną cebulą.
    Nagrzej piekarnik do 210 stopni.
    Na krążku ciasta wyłóż połowę farszu cebulowego. Posyp świeżym tymiankiem i bazylią (może być suszona).
    Możesz też rozłożyć plasterki świeżego pomidora.
    Piecz przez około 35 minut.
    Podawaj od razu po upieczeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Oliwki Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować