Pikle paseczki

4.5 (163 ocen)

  • 3 godz.

Pierwszy raz jadłam te ogórki będąc u mojej cioci i wtedy tak bardzo mi posmakowały, że od razu wzięłam przepis, a teraz podaję go dalej :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 4 kg ogórków
    2-3 cebule
    1 łyżka soli

    ZALEWA:
    2 szkl wody
    1 szkl cukru
    1 szkl octu
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Pikle paseczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tak przygotowane ogórki odstawiamy na 2-3 godz 1. Ogórki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Te, które są już większe najpierw kroimy w ćwiartki, usuwamy pestki i dalej kroimy na mniejsze paski. Gotowe przekładamy do miski, mieszamy z solą i cebulą pokrojoną w cienkie piórka. Całość odstawiamy na ok 3 godz. Po tym czasie należy zlać powstałą wodę, a ogórki przełożyć niezbyt ciasno do słoiczków.
  • 2. Składniki zalewy zagotować i od razu gorącą zalać ogórki. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 5 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować