Pikantny makaron z chorizo

3.4 (5 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Danie, które kiedyś zrobiłem, mając 25 minut do wyjścia i bardzo niewiele w lodówce. Przyjęło się tak dobrze, że pojawia się w naszym menu regularnie.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g chorizo
    mała cebula
    3 ząbki czosnku
    garść marynowanej papryczki jalapeno w plastrach
    łyżka masła
    200 ml passaty pomidorowej
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    200 g makaronu świderki
Wystaw ocenę:

3.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Pikantny makaron z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chorizo obrać, pokroić w kostkę grubości ok.1 cm, w międzyczasie rozgrzać patelnię i wstawić wodę na makaron
  • 2. Posiekać cebulę, czosnek i papryczkę
  • 3. Wrzucić chorizo na rozgrzaną patelnię, przesmażyć aż puści tłuszcz
  • 4. Dodać masło, a jak się roztopi, wrzucić do patelni cebulę, czosnek i papryczkę. Smażyć aż cebula się zeszkli
  • 5. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy; zredukować sos na małym ogniu; doprawić solą, pieprzem, oregano do smaku
  • 6. Jak sos stanie się gęsty, wrzucić na patelnię ugotowany i odcedzony makaron i dokładnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chorizo Makaron Pomidor Jalapeno

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować