Soczyste filety z kurczaka podane z sosem curry i warzywami. Proste danie, szybkie w wykonaniu, a jednocześnie smaczne i eleganckie. Najbardziej smakuje nam z ryżem, ale można podać go z ziemniakami lub makaronem.
Kurczak z warzywami z sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w większe kawałki, doprawiamy Vegetą z obu stron. Mięso smażymy na patelni z dodatkiem oleju, aż do moment uzyskania złotego koloru.
Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do mięsa. Całość zalewamy wodą, tak aby przykryła składniki dania i dusimy. Gdy marchew zmięknie, dodajemy pokrojone w kostkę paprykę i cukinie. Całość mieszamy i zagotowujemy, w razie potrzeby dolewamy wody.
Śmietanę łączymy z mąką, hartujemy sosem i dodajemy do całości, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki, mieszamy, chwilę dusimy – mieszając od czasu do czasu, i podajemy.
Komentarze