Kurczak z warzywami z sosie curry

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Soczyste filety z kurczaka podane z sosem curry i warzywami. Proste danie, szybkie w wykonaniu, a jednocześnie smaczne i eleganckie. Najbardziej smakuje nam z ryżem, ale można podać go z ziemniakami lub makaronem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    1 marchew
    1 mała cukinia
    3-4 kawałki konserwowej papryki
    2-3 łyżki śmietany
    2 łyżki mąki
    Sól, pieprz
    Curry
    Mielona słodka papryka
    Mielona ostra papryka
    Kurkuma
    Imbir
    Przyprawa typu Vegeta
    Olej
    Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Kurczak z warzywami z sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w większe kawałki, doprawiamy Vegetą z obu stron. Mięso smażymy na patelni z dodatkiem oleju, aż do moment uzyskania złotego koloru.
    Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do mięsa. Całość zalewamy wodą, tak aby przykryła składniki dania i dusimy. Gdy marchew zmięknie, dodajemy pokrojone w kostkę paprykę i cukinie. Całość mieszamy i zagotowujemy, w razie potrzeby dolewamy wody.
    Śmietanę łączymy z mąką, hartujemy sosem i dodajemy do całości, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki, mieszamy, chwilę dusimy – mieszając od czasu do czasu, i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować