Pikantny kurczak curry z warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja pełna wyrazistych smaków i aromatów, a do tego zdrowa, pożywna i niezwykle smakowita. Danie jest proste w przygotowaniu, więc jest idealnie dla osób pracujących i tych, którzy nie lubią zbyt długo stać przy kuchni, ale lubią jeść wartościowo i smacznie :)

  • 30 min

Składniki:

  • - 400 g piersi z kurczaka
    - 200 g zielonej fasolki
    - 1 czerwona papryka
    - 1/2 cukinii
    - oliwa z oliwek

    PRZYPRAWY:
    - 2 łyżeczki curry
    - 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
    - 0,5 łyżeczki papryczki chilli
    - 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pikantny kurczak curry z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię kroimy w krążki, a paprykę w kostkę, dodajemy obraną fasolkę szparagową, a następnie wszystkie warzywa gotujemy na parze (al dente) lub blanszujemy.
  • 2. Kurczaka kroimy w pasy i obsypujemy je solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką, chili oraz dodajemy 1 łyżeczkę curry. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek, dokładnie nacieramy i odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
  • 3. Zamarynowane pasy kurczaka delikatnie podsmażamy, a następnie dodajemy ugotowane na parze warzywa i dodatkową łyżeczkę curry. Wszystko chwilę przesmażamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowe danie podajemy z ulubionymi, świeżymi ziołami. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować