Sos jabłkowy do pieczonego mięsa

4.5 (140 ocen)

  • Dla 10 osób

Gęsty sos jabłkowy idealnie współgra z pieczonym schabem.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • - 1 kg jabłek ok 6-7 sztuk
    - 1 szklanka soku jabłkowego
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 łyżka mąki
    - 3 łyżki śmietany 12-18%
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos jabłkowy do pieczonego mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos jabłkowy do pieczonego mięsa 1. - Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na grubej tarce, dodać cukier waniliowy, sok jabłkowy i gotować aż będą miękkie ok 15 minut.
    - Na koniec posypać mąką, wymieszać i dodać śmietanę. Zagotować.
    - Gotowe gorące jabłka wkładam do wyparzonych w zmywarce słoiczków, odwracam do góry dnem i tak zapasteryzowane przechowuję w lodówce.
    - Sos można zrobić z gotowych jabłek - 1 duży słoik jabłek prażonych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować