Pikantna jarzębina do mięs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeżo zerwaną jarzębinę przebieram, obrywam
2.Przebraną jarzębinę płuczę w zimnej wodzie, zostawiam do odcieknięcia
3.Kiedy jarzębina odcieka, kroję cebulę i habanero, którę smażę na oleju - około 6 minut, tak by cebula nie była surowa
4.Do cebuli z habanero dodaję jabłka- pokrojone, bez skóry i nasion - smażę razem przez około 20 minut
5.Kiedy jabłka częściowo się rozpadły, do powstałego sosu dodaję jarzębinę i smażę przez około 15-20 minut
6.Gorącą jarzębinę doprawiam do smaku - nie przesładzam jej, by nie powstał słodki dżem.
Doprawianą i jeszcze gotującą się jarzębinę przekładam do słoiczków - z tej porcji powstają 2 słoiczki. Słoiczki, by przetrwały zimę pasteryzuję przez 10 minut.
Komentarze