Pikantna jarzębina do mięs

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Jarzębina z pikantnym akcentem papryki, słodkim jabłkiem -moim zdaniem to uzupełnienie do dań nie tylko z dziczyzny

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 szklanki jarzębiny (owoców bez liści, ogonków)
    2 jabłka
    1 cebula
    1 papryczka habanero

    2 łyżki oleju - do smazenia cebuli
    1 łyżeczka soli

    6 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pikantna jarzębina do mięs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantna jarzębina do mięs 1. Świeżo zerwaną jarzębinę przebieram, obrywam
  • Pikantna jarzębina do mięs 2. Przebraną jarzębinę płuczę w zimnej wodzie, zostawiam do odcieknięcia
  • Pikantna jarzębina do mięs 3. Kiedy jarzębina odcieka, kroję cebulę i habanero, którę smażę na oleju - około 6 minut, tak by cebula nie była surowa
  • Pikantna jarzębina do mięs 4. Do cebuli z habanero dodaję jabłka- pokrojone, bez skóry i nasion - smażę razem przez około 20 minut
  • Pikantna jarzębina do mięs 5. Kiedy jabłka częściowo się rozpadły, do powstałego sosu dodaję jarzębinę i smażę przez około 15-20 minut
  • Pikantna jarzębina do mięs 6. Gorącą jarzębinę doprawiam do smaku - nie przesładzam jej, by nie powstał słodki dżem.
    Doprawianą i jeszcze gotującą się jarzębinę przekładam do słoiczków - z tej porcji powstają 2 słoiczki. Słoiczki, by przetrwały zimę pasteryzuję przez 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarzębina Jabłka Cebula Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować