Pijana babka

4.4 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto, które robię od lat. Dostałam ten przepis ponad 20 lat temu od znajomej,
a ona od znajomego cukiernika.
Ciasto jest bardzo smaczne,
wilgotne i długo zachowuje świeżość.
Bardzo polecam ten przepis.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    4 kopiaste łyżki kakao
    5 g. koniaku (1/4 kieliszka)
    2 szklanki mąki
    1, 5 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 jajek
    2 łyżki powideł lub dżemu (ja dodałam czekośliwkę)

    Dodatkowo:
    orzechy lub migdały do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Pijana babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pijana babka 1. Margarynę i cukier przełożyć do garnka, dodać mleko i kakao. Podgrzać często mieszając.
    Po zagotowaniu wyłączyć gaz. Odlać pół szklanki na polewę.
    Zostawić do wystudzenia.
    Do wystudzonej masy dodać żółtka i zmiksować.
  • Pijana babka 2. Następnie wsypać mąkę z proszkiem, dodać powidła i wlać koniak.
    Miksować jeszcze chwilę. Na koniec dodać ubitą pianę z białek,
    wymieszać wszystko łyżką.
  • Pijana babka 3. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 180 stopni, 40 - 45 min.
  • Pijana babka 4. Wystudzone ciasto polać polewą ze szklanki.
    Orzechy posiekać nożem i posypać na mokrą polewę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować