zapraszam na obiadek w kolorach jesiennych liści:)
Składniki:
100 g dyni hokkaido ( po obraniu i odpestkowaniu)
1 łyżeczka sosu worcester
1 duża pierś z kurczaka
1 liść pekinki
¼ buraka
½ łyżeczki suszonego lubczyka
½ łyżeczki przyprawy do grilla
½ łyżeczki granulowanego czosnku
½ łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki cynamonu
sól, pieprz świeżo mielony
1 łyżka oleju
Pierś z puree dyniowym i burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraka ugotować do miękkości i ostudzić. Dynię umyć i osuszyć. Pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do garnka, dodać sos worcester i ¼ szklanki wody i dusić do miękkości. Gdy dynia będzie miękka delikatnie rozdrobnić ją widelcem ale nie zupełnie ma być czuć grubsze fragmenty. Zdjąć z ognia, doprawić sola i pieprzem oraz cynamonem. Ostudzić.
2.Mięso umyć i osuszyć. Odkroić polędwiczkę. Kurczaka rozkroić jak książkę i lekko rozbić tłuczkiem. W miseczce wymieszać przyprawy i dokładnie natrzeć mięso. Na płacie mięsa ułożyć czysty i suchy liść kapusty. Na pekinkę rozsmarować grubą warstwę puree z dyni a na wierzch położyć plastry buraka. Zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Odłożyć do lodówki na 30 minut.
3.Następnie obsmażyć z każdej strony na łyżce oleju. Piekarnik rozgrzać do 200 st i piec około 20 minut roladkę. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Smacznego!
Komentarze