Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomysł na roladki z szynką, serem i papryką. Jest to danie łatwe w przygotowaniu, niewymagające specjalnego nakładu pracy, a urozmaici obiad.
1 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
4 plasterki żółtego sera
4-8 plasterków wędliny
Kawałek papryki
2 łyżki masła
Płatki kukurydziane
Sól, pieprz
Pierś z kurczaka rolowana z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie przecinamy wzdłuż na cienkie plastry – otrzymamy 4 porcje, lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Następnie na każdą część kładziemy po plasterku szynki i sera oraz kilka kawałków papryki pokrojonej w słupki. Mięso rolujemy.
Płatki kukurydziane rozdrabniamy – tłuczkiem lub mikserem – nie powinny jednak być za drobne. Masło roztapiamy i za pomocą pędzelka smarujemy mięso, po czym obtaczamy je w płatkach. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na25-30minut. Początkowo z przykryciem, pod koniec pieczenia ściągną pokrywkę i piec do zarumienienia.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy na nią pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Doprawiamy je solą i smażymy do momentu, aż puszczą wodę. Dodajemy posiekane ząbki czosnku i chwilę smażymy. Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym rosołem (1-2 łyżki) i wlewamy do pieczarek. Mieszając zagotowujemy. Gdy sos się zredukuje, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz curry.
Przygotowane roladki z kurczaka podajemy z sosem pieczarkowym, ziemniakami lub ryżem
Komentarze