Pierś z indyka z parowaru. Domowa wędlina

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zdrowa, soczysta i smaczna pierś z indyka może być traktowana jako wędlina, ale także jako dodatek do dań głównych

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • filet z indyka - ok 1 kg
    60 g soli peklowej na 1 litr zimnej wody
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    4 ziarenka pieprzu

    garść śliwek suszonych
    garść moreli
    4 ząbki czosnku
    opcjonalnie ulubione przyprawy do natarcia mięsa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Wędliny

Pierś z indyka z parowaru. domowa wędlina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z indyka umyć, oczyścić. Po nakłuwać w kilku miejscach.
    W większym garnku przygotować wodę do peklowania mięsa:
    (mięso musi być całe przykryte) 1 litr zimnej wody mieszamy z solą peklową 60 g, dodajemy obrane ząbki czosnku, liść , ziele laurowe i pieprz.
    Mięso przekładamy do peklowania na ok 2-3 dni, przechowujemy w chłodnym miejscu ( np w lodówce). W tym czasie można mięso odwrócić kilka razu.
  • 2. Po kilku dniach wyciągamy mięso z wody, delikatnie osuszamy. W zależności od tego jaki mamy filet albo robimy w mięsie kieszonki i wypełniamy je obranym czosnkiem, śliwkami i morelami, bądź te dodatki układamy na środku mięsa i zwijamy w rulon. Mięso można natrzeć ulubionymi przyprawami, kolorowym pieprzem itp. Mięso wkładamy do siatki bądź owijamy dokładnie sznurkiem. Umieszczamy w parowarze. Parujemy ok 20-30 min , po tym czasie odwracamy na drugą stronę i kolejne 20-30 minut. Odkładamy do wystudzenia. Tak przygotowane mięso stanowi idealny dodatek do kanapek, ale także do dań głównych ( np polane sosem) . Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z indyka Pierś z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować