Pierś z indyka z parowaru. domowa wędlina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z indyka umyć, oczyścić. Po nakłuwać w kilku miejscach.
W większym garnku przygotować wodę do peklowania mięsa:
(mięso musi być całe przykryte) 1 litr zimnej wody mieszamy z solą peklową 60 g, dodajemy obrane ząbki czosnku, liść , ziele laurowe i pieprz.
Mięso przekładamy do peklowania na ok 2-3 dni, przechowujemy w chłodnym miejscu ( np w lodówce). W tym czasie można mięso odwrócić kilka razu.
2.Po kilku dniach wyciągamy mięso z wody, delikatnie osuszamy. W zależności od tego jaki mamy filet albo robimy w mięsie kieszonki i wypełniamy je obranym czosnkiem, śliwkami i morelami, bądź te dodatki układamy na środku mięsa i zwijamy w rulon. Mięso można natrzeć ulubionymi przyprawami, kolorowym pieprzem itp. Mięso wkładamy do siatki bądź owijamy dokładnie sznurkiem. Umieszczamy w parowarze. Parujemy ok 20-30 min , po tym czasie odwracamy na drugą stronę i kolejne 20-30 minut. Odkładamy do wystudzenia. Tak przygotowane mięso stanowi idealny dodatek do kanapek, ale także do dań głównych ( np polane sosem) . Smacznego:)
Komentarze