Domowa wędlina z indyka

4.5 (143 ocen)

Smaczna domowa wędlina z szynkowara. Przygotowana z piersi indyka z dodatkiem papryki i czosnku niedźwiedziego

Składniki:



  • 900 g piersi z indyka
    1 łyżeczka soli peklowej
    1 łyżeczka żelatyny
    80 g wody
    1 łyżeczka papryki wędzonej
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
    0,5 łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Domowa wędlina z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mięso indyka umyć, lekko osuszyć. Pokroić na cienkie plastry. Wrzucić do miski.

    Dodać żelatynę i wsypać wszystkie przyprawy. Na koniec wlać wodę.

    Wyrabiać dłonią kilka minut, aż mięso wchłonie wodę i stanie się kleiste.

    Szynkowar wyścielić grubym woreczkiem, nałożyć mięso, zamknąć. Wstawić do lodówki na dobę.

    Po tym czasie szynkowar wstawić do wody i parzyć w 80 stopniach około 90 minut. Wyjąć szynkowar z wody, przelać zimną wodą i odstawić do ostudzenia. Schłodzić przez noc w lodówce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi Indyk Papryka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować