Pierś w galarecie

4.5 (152 ocen)

super przystawka na małe przyjęcia , na duże też :)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    marynata do drobiu (dowolna)
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól morska
    pieprz
    1 pietruszka
    1 marchewka
    1 czerwona cebula
    2-3 pieczarki
    2-3 jajka na twardo
    2 szkl bulionu
    żelatyna
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Pierś w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierś w galarecie 1. Piersi z kurczaka oczyścić i po gładkiej stronie ponacinać ostrym nożem w krateczkę.
    1 łyżke marynaty wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, natrzeć nią piersi z kurczaka.
    Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, połozyć piersi i przyrumienić z obu stron.
    Dodać pokrojone na plasterki pieczarki i chwilę posmażyć. Podlać bulionem, dodać pół cebuli, marchewkę i pietruszkę. Dusić pod przykryciem ok 20 min.
  • pierś w galarecie 2. Mięso i warzywa wyjąć, bulion przecedzić przez sitko i dodać żelatynę w odpowiedniej ilości według opisu na opakowaniu.
  • pierś w galarecie 3. Mięso pokroić na plastry, ułozyć na dnie niezbyt płytkiego naczynia, udekorować warzywami, pieczarkami, jajkiem i cebulką. Całość zalać wystudzoną galaretką.
    Odstawić do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować