Pierogi ze świeżymi truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ja i moja rodzina przepadamy za pierogami ze świeżymi truskawkami.
Więc jak tylko pojawią się truskawki w sklepach to nie może zabraknąć właśnie tych pierogów na moim stole.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto;
    mąki pszennej 2,5 - 3 szkl. + mąka do podsypania,
    jajko 1 szt,
    ciepła woda około 1 szkl,
    szczypta soli,
    olej 2 łyżeczki,

    Dodatkowo;
    świeże truskawki około 400 g,
    truskawki do zmiksowania 300 g,
    cukier 4 łyżki,
    śmietana 18 % 200 g,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Jajko

Pierogi ze świeżymi truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi ze świeżymi truskawkami 1. Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i odsączamy na sitku.
    Mąkę przesiewamy do miski.
    Dodajemy szczyptę soli, jajko, oleju i ciepłą ale nie gorącą wodę.
    Zagniatamy gładkie jednolite ciasto.
    Ciasto dzielimy na 2 - 3 części, jedną część rozwałkowujemy a pozostałe przykrywamy ściereczką.
    Ciasto wykładamy na podsypaną mąką matę silikonową i rozwałkowujemy dość cienko.
    Po rozwałkowaniu wycinamy przyrządem do pierogów krążki (tyłem przyrządu), następnie krążki układamy na wierzch przyrządu, układamy porcje przygotowanych wcześniej truskawek zamykamy przyrząd i zlepiamy.
    Gotowe pierogi układamy na podsypanym mąką talerzu lub na stolnicy.
    To samo robimy z pozostałym ciastem.
    W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy porcje pierogów.
    Pierogi gotujemy około 3 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody.

    Porcje nakładamy na talerze, posypujemy cukrem do smaku oraz polewamy zmiksowanymi z cukrem świeżymi truskawkami i śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować