To pyszny pomysł na jarski obiad do przygotowania w kilkanaście minut. Ciasto jest mięciutkie, a farsz sycący. Pierogi podajemy z dodatkiem surówek. Zimne pierogi możemy odsmażyć i posypać startym żółtym serem.
Pierogi dominikańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę.
2.NADZIENIE: Jajka gotujemy na twardo, obieramy je i siekamy w drobną kostkę.
3. Do miski wkładamy przestudzoną cebulę, posiekane jajka, koperek lub natkę, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy całość do połączenia.
4.Nadzienie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5.CIASTO: Do miski wkładamy ser, masło, dodajemy jajko i mieszamy do połączenia. Stopniowo dodajemy mąkę zagniatając ciasto.
6.Z ciastem przenosimy się na stolnicę i cienko rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy szklanką koła. Na każdym krążku umieszczamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy formując kształt pieroga.
7.W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Pierogi wrzucamy na wrzątek. Wyjmujemy je, gdy wypłyną na wierzch za pomocą łyżki cedzakowej.
8.Podajemy je na ciepło polane stopionym masłem z dodatkiem surówek. Przed podaniem można je posypać także startym żółtym serem.
Życzę smacznego
Komentarze