Pierogi dominikańskie

  • wyświetlono: 1974 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

To pyszny pomysł na jarski obiad do przygotowania w kilkanaście minut. Ciasto jest mięciutkie, a farsz sycący. Pierogi podajemy z dodatkiem surówek. Zimne pierogi możemy odsmażyć i posypać startym żółtym serem.

Cukiereczek
  • 25min

Składniki

• CIASTO:
• 300g białego sera mielonego,
• 1 jajko,
• 1 szklanka mąki pszennej,
• 1 łyżka miękkiego masła,
• Szczypta soli,
• NADZIENIE:
• 2 jajka ugotowane na twardo,
• 1 cebula,
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
• 2 łyżki posiekanego drobno koperku lub natki pietruszki,
• Sól,
• Pieprz,
• Olej do smażenia,

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi dominikańskie

  • Pierogi dominikańskie1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę.
  • Pierogi dominikańskie2. NADZIENIE: Jajka gotujemy na twardo, obieramy je i siekamy w drobną kostkę.
  • Pierogi dominikańskie3. Do miski wkładamy przestudzoną cebulę, posiekane jajka, koperek lub natkę, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy całość do połączenia.
  • Pierogi dominikańskie4. Nadzienie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Pierogi dominikańskie5. CIASTO: Do miski wkładamy ser, masło, dodajemy jajko i mieszamy do połączenia. Stopniowo dodajemy mąkę zagniatając ciasto.
  • Pierogi dominikańskie6. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i cienko rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy szklanką koła. Na każdym krążku umieszczamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy formując kształt pieroga.
  • Pierogi dominikańskie7. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Pierogi wrzucamy na wrzątek. Wyjmujemy je, gdy wypłyną na wierzch za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Pierogi dominikańskie8. Podajemy je na ciepło polane stopionym masłem z dodatkiem surówek. Przed podaniem można je posypać także startym żółtym serem.
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sertania_kuchniaw_kilka_chwilpierogizdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyz_roznych_stron_swiataJajkakoncentrat pomidorowykolacjaobiadszybki obiadkuchnie światajarski obiad

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi łomnicańskie .

Dodane przez: Waldek

Pierogi łomnicańskie .

Jedni mówią kartacze, inni cepeliny...

ciasto na pierogi

Dodane przez: Mroofinka

Ciasto na pierogi

elastyczne i miękkie ciasto na...

Pierogi ruskie

Dodane przez: Goszka

Pierogi ruskie

Smaczne, kształtne, nie rozpadające...

pierogi ruskie

Dodane przez: Babcia Tereska

PIEROGI RUSKIE

Dla wielbicieli pierogów. Uważam...

image-29u415q

Dodane przez: malesia3

Pierogi góralskie

Pyszna propozycja dla wielbicieli...

Pierogi ruskie

Dodane przez: Ola1984

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie zna każdy, ale każdy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE