Pierogi ze śliwkami

5 (156 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Moi domownicy uwielbiają pierogi na słodko jak i również na słono.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Z podanej porcji wychodzi ok. 40 pierogów
    Ciasto:
    500 g mąki
    1 szklanka ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
    Dodatkowo:
    śliwki
    Sos jogurtowy:
    400 g jogurtu
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy mąkę z wodą i sola, zagniatamy ciasto i dodajemy olej. Śliwki myjemy dzielimy na pół i odrzucamy pestki.
    Kawałek ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na specjalna formę lub wycinamy kółka za pomocą szklanki, wkładamy połówki śliwek lepimy pierogi. Wodę zagotowujemy i wrzucamy pierogi, gotujemy ok. 4 minut aż wypłyną. Składniki na sos mieszamy. Podajemy ciepłe polane sosem jogurtowym.
    Smacznego :)

Porady

Zamiast śliwek możemy użyć innych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować