Pierogi z pieczarkami i fasolką szparagową w płatkach kukurydzianych

0 (0 ocen)

  • 50 min

Cudownie pachnące, przepyszne pierożki

  • 50 min

Składniki:



  • Ciasto:
    -300g mąki
    -3/4 szklanki gorącej wody
    -3-4 łyżki oleju rzepakowego, lub stopionego masełka
    -sól morska

    Farsz:

    -40dag pieczarek
    -300-400g fasolki szparagowej (zielonej)
    -2 szalotki
    -1 ząbek czosnku
    -1/2 łyżeczki tymianku (suszonego)
    -1 gałązka rozmarynu
    -pieprz czarny (świeżo mielony)
    -sol morska
    -olej, masło
    Potrzebujemy jeszcze:

    -3-4 łyżki płatków kukurydzianych
    -2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    -2 łyżki startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z pieczarkami i fasolką szparagową w płatkach kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z pieczarkami i fasolką szparagową w płatkach kukurydzianych 1. Fasolkę szparagową gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ugotowaną fasolę odcedzamy i studzimy. Pieczarki siekamy w grubną, a szalotkę w drobną kostkę. Połowę ostudzonej fasolki kroimy mniej więcej w centymetrowe kawałki. Na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem masełka szklimy szalotkę, dodajemy pieczarki, i podsmażamy. Dodajemy suszony tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojoną fasolkę i wszystko mieszamy, aby składniki i aromaty się połączyły. Studzimy.

    Płatki kukurydziane wysypujemy na stolnicę lub większą deskę do krojenia i wałkiem delikatnie je rozdrabniamy. Dobrze, jak pozostaną wyczuwalne i będą lekko chrupać podczas jedzenia.

    Mąkę przesiewamy na stolnicę formujemy kopczyk i robimy wgłębienie. Powoli wlewamy gorącą wodę czyli „zaparzamy mąkę”. Dodajemy olej lub masło, solimy, zagarniamy wszystko do środka i zagniatamy ciasto. Powinno być bardzo elastyczne i ładnie odchodzić od rąk. Nasze ciasto należy dość cienko rozwałkować i wykroić krążki za pomocą szklanki. Na każdym krążku kładziemy porcję farszu. Bardzo dokładnie zlepiamy brzegi i delikatnie wrzucamy do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotujemy, aż do wypłynięcia.

    Na rozgrzane masełko (ok. 2 łyżek), wrzucamy płatki kukurydziane i gałązkę rozmarynu. Podsmażamy, dodajemy pozostawioną część fasolki. Delikatnie mieszamy. Pierogi wykładamy na talerze i otulamy je fasolką z płatkami kukurydzianymi, dekorujemy zrumienionym rozmarynem, startym serem i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować