Pierogi z pieca z kurczakiem i brokułem

4.5 (176 ocen)

  • 2 godz.

Moja rodzina jest nimi zachwycona.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto na ok. 38 pierogów:
    -840 g mąki,
    -400 ml letniej wody,
    -2 łyżeczki soli,
    -1 łyżeczka cukru,
    -120 g roztopionego, letniego masła,
    -4 łyżki oleju, 20 g świeżych drożdży,
    -1 jajo rozkłócone do posmarowania pierogów.
    Farsz:
    -500 g piersi z kurczaka,
    -1 brokuł,
    -1 marchewka,
    -1 papryka czerwona,
    -feta lub mozzarella,
    -2 ząbki czosnku,
    -przyprawy.
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z pieca z kurczakiem i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po czym wałkujemy na grubość 4 mm i wycinamy kółka o średnicy 8 cm (lub większe). Nakładamy farsz, zlepiamy. Wykładamy na blaszkę i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku góra-dół ok. 35 minut w temp. 180 stopni.
    Wykonanie farszu: Piersi kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do gyrosa. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut, wycinamy różyczki. Paprykę kroimy w kostkę i smażymy. Marchewkę trzemy na tarce i podsmażamy. Wszystkie składniki farszu łączymy i doprawiamy solą i pieprzem.

Porady

Pierogi najlepiej smakują z sosem czosnkowym. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować