Pierogi z pieca z kurczakiem i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, dodajemy resztę składników i wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po czym wałkujemy na grubość 4 mm i wycinamy kółka o średnicy 8 cm (lub większe). Nakładamy farsz, zlepiamy. Wykładamy na blaszkę i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku góra-dół ok. 35 minut w temp. 180 stopni.
Wykonanie farszu: Piersi kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do gyrosa. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut, wycinamy różyczki. Paprykę kroimy w kostkę i smażymy. Marchewkę trzemy na tarce i podsmażamy. Wszystkie składniki farszu łączymy i doprawiamy solą i pieprzem.
Porady
Pierogi najlepiej smakują z sosem czosnkowym. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Komentarze