Pierogi z pieca z kurczakiem, pomidorami i żółtym serem.

  • wyświetlono: 2655 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

polskie pomidory, kurczak , czosnek i żółty ser - prawda, że musi być pysznie?

emalitowska

Składniki

Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
25 g świeżych drożdży
1 jajko
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
szczypta soli

Składniki na farsz:
1 bardzo duży lub 2-3 średnie pomidory pokrojone w kostkę
2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę i doprawione czosnkiem, słodką papryką i odrobiną przyprawy do potraw
3 ząbki czosnki
1 cebula również pokrojona w kostkę
100 g startego żółtego sera
olej rzepakowy

dodatkowo
1 roztrzepane jajko
suszony koperek


Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z pieca z kurczakiem, pomidorami i żółtym serem.

  • 1.
    Ciasto:
    Najpierw przygotowujemy zaczyn: lekko podgrzewamy mleko, dodajemy do niego łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, sól i drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
    Po tym czasie do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jako, mleko, zaczyn i roztopione masło.
    Wyrabiamy, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby można dodać jeszcze troszkę mąki.
    Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.






  • przesmażamy kurczaka z cebulą2. Farsz:
    Na rozgrzanej patelni podsmażamy kurczaka. Kiedy kurczak się lekko zarumieni dodajemy cebulkę i czosnek i podsmażamy na małym ogniu aż cebulka się zeszkli.
  • smażymy3. Dodajemy pomidory. Warzywo puści sok, w którym dusimy kurczaka przez parę minut, aż większość się zredukuje. Na koniec dodajemy ser, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i smażymy jeszcze dosłownie pół minutki. Zdejmujemy z ognia.
  • nakładamy farsz4.
    Od wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze kule i na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy dość cienko (3 mm na oko :). Wycinamy spore koła o średnicy ok 10 cm (ja użyłam pucharów do deserów). Nakładamy ok 1 łyżki farszu i dokładnie zlepiamy brzeg pieroga. Najlepiej dodatkowo docisnąć końcówki widelcem.
  • Smarujemy jajkiem i posypujemy suszonym koprem5. Smarujemy wierzch pieroga roztrzepanym jajkiem i posypujemy suszonym koprem.
    Pieczemy w nagranym do 200°C piekarniku przez ok 20 minut, aż pierożki się ślicznie zrumienią.
    Podawać na gorąco najlepiej z sosem koperkowo-czosnkowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczone pierogi z mozarellą, pomidorami i szynką.

Dodane przez: quchniakaroli

Pieczone pierogi z mozarellą, pomidorami...

Przepis na smaczną przekąskę dla...

Pierogi ze szpinakiem i serem

Dodane przez: hidunia

Pierogi z serem i szpinakiem

Przepyszne pierożki z rewelacyjnym...

pierogi

Dodane przez: marysiaz

Pierogi z serem i suszonymi pomidorami

I właśnie za to uwielbiamy pierogi...

Dodane przez: Ola30

PIEROGI Z SEREM ŻÓŁTYM

Przepis na te pierogo dostałam...

pieczone pierożki

Dodane przez: wiola

Pieczone pierogi z cebulą i suszonymi pomidorami

Doskonała przekąska zarówno na...

Złote pierogi gotowe do skonsumowania

Dodane przez: agus-agata

Pierogi z pieca z kurczakiem

Moja niespełna 3-letnia córeczka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE