Pierogi Wojtusia

0 (0 ocen)

Słodki obiad nie tylko dla dzieci, ale przygotowany przez dziecko.

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kg mąki tortowej
    szczypta soli
    1 żółtko
    1 łyżka oliwy
    1 szklanka wrzącej wody

    Masa serowa:
    40 dag sera twarogowego (może być chudy)
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 żółtka

    Sos malinowy:
    20 dag malin (mogą być mrożone)
    2 łyżki cukru

    Jogurt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi wojtusia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bardzo cienko wałkujemy ciasto. 1. Ciasto zagniatamy i wałkujemy. Nie potrzeba podsypywać mąką, ponieważ ciasto nie przywiera. Wałkujemy bardzo cienko i wykrawamy kółka szklanką.
  • Nadzienie nakładamy łyżeczką na środek ciasta. 2. Ser kruszymy i dodajemy do niego żółtka, cukier i cukier waniliowy. Wszystko mieszamy ze sobą. Następnie nakładamy łyżeczką masę na wycięte ciasto i kleimy pierogi.
  • 3. Następnie wlewamy wodę do garnka i solimy ją. Gdy będzie wrzała, wkładamy porcjami do niej pierogi. Kiedy wypłyną na wierzch można je wyciągać łyżką cedzakową.
  • 4. Maliny i cukier miksujemy ze sobą. Pierogi polewamy sosem malinowym oraz jogurtem.

Porady

Jeśli ktoś lubi może zamiast jogurtu dodać śmietanę lub sklarowane masło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować