Ciasto Piernikowy smak

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto pochodzi z książki siostry Anastazji ja zamiast kompotu z porzeczek zrobiłam z wiśni

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    - 45 dag zmielonych pierników lukrowanych suchych
    - 9 jajek
    - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 szklanka cukru
    - 1 słoik kompoty z wiśni
    - 2 galaretki wiśniowe

    Masa biała
    - 1/2 l mleka
    - 4 żółtka
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - 1 szklanka cukru
    - 25 dag masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto piernikowy smak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane ciasta 1. Ciasto - białka ubić z cukrem stopniowo dodawać żółtka, następnie delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pierniczkami i proszkiem.
    Przełożyć ciasto do blaszki piec ok. 45 minut w temperaturze 180 po upieczeniu przekroić na 2 cześć
  • Masa wiśniowa
2. Z kompotu odsączyć owoce. Galaretkę rozpuścić w 1/2 l kompotu (brak uzupełnić wodą). Dodać odsączone owoce.
  • 3. Masa biała - Z mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej, żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z przestudzonym budyniem. Podzielić na 2 części..
  • 4. Przełożenie ciasta - ciasto - 1/2 masy białej - masa wiśniowa - masa biała - ciasto - polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować