Piernikowy smak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Użyłam takich pierników.
2.Ciasto:
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodając żółtka, następnie delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pierniczkami i proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do blaszki (25/35 cm.) i piec w temp. 180*C przez ok. 45-50 min. Po upieczeniu przekroić na 2 części.
3.Galaretka porzeczkowa:
Z kompotu odsączyć owoce. Galaretkę rozpuścić w 1/2 l kompotu (brak uzupełnić wodą). Do tężejącej galaretki dodać owoce czarnej porzeczki i wymieszać delikatnie.
4.Masa biała:
Z mleka, cukru, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z przestudzonym budyniem. Podzielić na 2 części.
5.Przełożenie:
1/2 ciasta - 1/2 masy białej - zalać tężejącą galaretką i poczekać aż całkowicie stężeje (najlepiej włożyć do lodówki) - 1/2 masy białej - 1/2 ciasta - dowolnie udekorować.
Komentarze