Piernikowy smak

4.49 (150 ocen)

Pyszne piernikowe ciasto z galaretką na kompocie z czarnej porzeczki. Cisto z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji". Gorąco polecam :-))

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag zmielonych pierników (lukrowanych suchych)
    9 jajek
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru

    Galaretka porzeczkowa:
    1 słoik litrowy kompotu z owocami czarnej porzeczki
    2 galaretki czerwone (użyłam galaretki z czarnej porzeczki)

    Masa biała:
    1/2 l mleka
    4 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    25 dag masła lub margaryny


Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Piernikowy smak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • * 1. Użyłam takich pierników.
  • 2. Ciasto:
    Białka ubić z cukrem, stopniowo dodając żółtka, następnie delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pierniczkami i proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do blaszki (25/35 cm.) i piec w temp. 180*C przez ok. 45-50 min. Po upieczeniu przekroić na 2 części.
  • 3. Galaretka porzeczkowa:
    Z kompotu odsączyć owoce. Galaretkę rozpuścić w 1/2 l kompotu (brak uzupełnić wodą). Do tężejącej galaretki dodać owoce czarnej porzeczki i wymieszać delikatnie.
  • 4. Masa biała:
    Z mleka, cukru, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z przestudzonym budyniem. Podzielić na 2 części.
  • 5. Przełożenie:
    1/2 ciasta - 1/2 masy białej - zalać tężejącą galaretką i poczekać aż całkowicie stężeje (najlepiej włożyć do lodówki) - 1/2 masy białej - 1/2 ciasta - dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować