Piernikowe muffinki z figą i nutką limonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na muffinki. W makutrze wymieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki. Rozpuścić margarynę z miodem i odstawić do przestudzenia. W osobnym naczyniu roztrzepać jajko i mleko - połączyć z przestudzoną margaryną i miodem. Wlać do mąki z przyprawami i utrzeć na gładką masę.
Masa figowa: pokrojone w ćwiartki figi, wodę, cynamon i gałkę muszkatołową gotujemy na średnim ogniu w garnku z grubym dnem. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez około 25 min. Dodajemy cukier, sok z limonki, przykrywamy pokrywką i gotujemy aż wszystko zgęstnieje, a w garnku pozostanie tylko niewielka ilość płynu. Schładzamy i rozdrabniamy blenderem.
Lukier: do schłodzonego białka dodać szczyptę soli i ubić na puszystą piankę. Stopniowo dodawać cukier puder cały czas ubijając masę. Wycisnąć sok z limonki i połączyć z masą.
Papilotki napełniać w następujący sposób: 1 łyżeczka ciasta, 1 łyżeczka nadzienia na środek, 1 łyżeczka ciasta.
Piec przez około 20 min w piekarniku nagrzanym do 210 stopni. Wyjąć i udekorować lukrem.
Komentarze